Când vine vorba despre munţii Trascău, pentru mine e ca o chemare înapoi la orgini. Sate risipite, oameni simpli cu ochii plini de bunătate, peisaje rupte parcă din picturile de altădată, orice potecă ai alege şi oriunde te-ai uita, retrăieşti momente din copilărie când mergeai la bunici la ţară.

Din dorinţa de de a-ţi insufla această stare de bine, m-am gândit să organizez o excursie în inima acestor munţi atât de speciali, si anume în Cheile Râmeţului. Excursia este dedicată pesoanelor cu o pregătire fizică bună, traseul fiind unul de dificultate medie.

Am avut ocazia să parcurg aceste chei pentru prima dată în anul 2008, pe atunci tânară invincibilă, turist novice fără prea multă experienţă pe munte, abordând traseul direct prin Chei. În 2015 am revenit din nou in zonă şi de această dată, echipată corespunzător (încălţăminte specială şi cască de protecţie) alegând traseul pe deasupra cheilor Râmeţului, pe brâna Caprei, peisajul fiind unul de poveste şi clar mi s-a reconfirmat dragostea imensă pe care o simt pentru acest munte.

De atunci am revenit an de an în această zonă minunată, bucurându-ma de tot ce are ea mai frumos de arătat.

PERIOADA

Turul poate începe în orice zi a săptămânii

STILUL CĂLĂTORIEI

aventură/ eco-turism/ cultură rurală/ natură/ hiking

PARTICIPANȚI

6-8 persoane
Turul se poate organiza și pentru mai puține persoane, cu condiția de a fi acoperite costurile minime de organizare.

Pentru excursia aceasta vom reface traseul pe deasupra cheilor, pe brăna Caprelor, iar odată ce vom traversa aceasta zonă, vom ajunge în satul Cheia, un sat părăsit dar care a păstrat armonia specifică satelor risipite din Apuseni.

Aici vom poposi la o familie din Bucureşti care a construit şi amenajat o locuinţă tradiţională într-un sat părăsit din Munţii Trascău, în care se va putea locui la fel cum se trăia aici în urmă cu 100 de ani. Proiectul a fost denumit de iniţiatori situl de conservare etnografică ”Satul Cheia”,după numele localităţii ce aparţine de comuna Râmeţ.

Gabriel şi Cristina Suliman locuiesc în satul Cheia din anul 2013. Încă de când s-au mutat aici au avut intenţia de a restaura locuinţe tradiţionale pe care să le ofere pentru găzduire turiştilor. Deocamdată, au început cu două case dintre care una este aproape finalizată. Cristina este din Bucureşti, iar Gabriel din Constanţa şi au trăit mai mulţi ani în capitală. Au doi copii şi au considerat că Bucureştul nu este mediul cel mai propice pentru a fi crescuţi.

După luni de zile în care au căutat un loc unde să locuiască, au ajuns la Cheia şi s-au îndrăgostit de tot ce au văzut aici. S-au decis să se stabiliească în acest sat pierdut din Apuseni cu scopul de a achiziţiona locuinţe vechi pe care să le transforme în cabane turistice. La sosirea lor la Cheia au dublat, practic, populaţia satului, pentru că aici mai locuiesc doar doi bătrâni. În rest, doar case părăsite şi drumuri abandonate.

În acestă zonă ne vom odihni picioarele si ne vom reface aportul caloric.

Propunerea mea este să continuăm traseul spre cheile Pravului, o zonă superbă si prea puţin tranzitată de turişti, şi asta se datorează lipsei/refacerea marcajelor în ultimii ani.

Această parte a excursiei vreau să o consider un bonus şi decizia de a continua acest traseu va fi luată la faţa locului în funcţie de nivelul de energie şi de aptitudinile fizice ale grupului.

În capătul acestor chei este o cascadă superbă, iar în zilele toride de vară poate ţine loc de un duş revigorant.

Ne vom întoarce pe firul apei înapoi în cheile Râmeţului, iar întoarcerea la maşini o vom face prin chei, având astfel ocazia să admirăm peisajele văzute de sus, şi de la nivelul solului.

Traseul de întoarcere va fi unul plin de aventură si de la acest nivel, deoarece vom avea de parcurs porţiuni cu cablu prinde de stâncă deasupra apei, motiv pentru care scriam mai sus că e o drumeţie   dedicată celor cu condiţie fizică bună şi pregătire medie.

Dacă citeşti aceste rânduri şi te întrebi ce înseamnă „condiţie fizică bună”, îţi zic că presupune să parcurgi o distanţă de aproximativ 15 km cu o diferenţă de nivel de 500m, dacă tot ai dubii dacă ai face sau nu faţă acestui traseu, te rog să ne contactezi şi vom decide împreună cum îl vom aborda. Ideea acestei excursii este de a ne simţi bine şi de a ne bucura de natură.

PREGĂTIRE FIZICĂ

Pregatire fizica bună

PREȚ

Prețul va fi diferit în funcție  de numărul de participanți

PREȚUL INCLUDE
  • Ghidaj montan din partea agenției.
PREȚUL NU INCLUDE
  • Transportul până la punctul de plecare (care se va face în mașinile personale ale turiștilor)
  • Asigurare medicală;
  • Mese și băuturi;
  • Servicii opționale;
  • Cheltuieli personale.

Turele Garlic Trips sunt concepute pentru oameni prietenoși, cu bun simț și cu drag de aventură. Prin urmare, îmi rezerv dreptul de a-i selecta pe cei care urmează să ia parte la călătoriile mele.  

Pentru înscrieri sau dacă aveți întrebări și doriți să aflați mai multe detalii, puteți să îmi scrieți pe adresa  [email protected].

null
Explore our stories

Maramureș, tărâm de poveste…

Ținutul Maramureșului deține o parte importantă a tradiției românești, cu o cultură rurală puternică, pe care rareori o poți găsi [...]

Cătunele izolate din Munții Cernei

Dincolo de stâncile înalte și spectaculoase ce ți se ivesc cum intri în Băile Herculane, sunt câteva cătune pe le [...]

A journey to 1900

This article was written by Alina Donosa. She is a former corporatist, specialized in journalism, communication and public relations, who [...]

Witnessing the Medieval Festival in Sibiu

Back in the Middle Ages, the Saxon colonists founded in the heart of Transylvania the citadel of Sibiu, with towers [...]

On the wooden monasteries trail in Maramures (part 3)

By the time I leave Budesti it is late afternoon and I am thinking I should head it to Barsana. [...]

On the wooden monasteries trail in Maramures (part 2)

In the picturesque county of Maramures, north Romania, the wooden churches mingle so much with the surrounding landscape that they [...]

On the wooden monasteries trail in Maramures

In the picturesque county of Maramures, north Romania, the wooden churches mingle so much with the surrounding landscape that they [...]

The Merry Cemetery and the sexy ladies

Maramures county holds an important part of the Romanian traditional civilization, with an original and strong rural culture that hardly [...]

Mount Semenic, one of the last virgin forests in Europe

A place of great beauty, inspiration, adventure and connection, Semenic Mountain has a unique aspect to it. It's well known as [...]

Cheile Nerei and its legends

 Cheile Nerei (Nera Gorges) is a karst area with wild side, where its river is crossing a narrow and  spectacular [...]