În urma multiplelor peripluri în America de Sud din ultimii 10 ani, mi-am propus să organizez încă o aventura demnă de acest continent drag mie, de această dată în Chile și Bolivia.

Nu exagerez cu nimic când spun că în Bolivia și Chile poți întâlni unele dintre cele mai sublime peisaje de pe planetă. M-au atras în mod deosebit amestecul cultural al diverselor tradiții andine precum Quechua, Aimara sau Mapuche, cu latinitatea colonială spaniolă, dar și pustietatea și dramatismul regiunii. Unicitatea naturii este surprinzătoare în aceste locuri, îndeosebi în Salar de Uyuni sau în deșertul Atacama. În locurile acelea, desprinse parcă de pe o altă planetă, am fost martorul unor răsărituri și apusuri de soare fabuloase, iar cerul înstelat al altiplanului andin, părea mult mai aproape decât oriunde altundeva îl privisem inainte.

Așa  cum v-am  obișnuit, am  configurat această  călătorie ca fiind una  dedicată celor aventurieri, dornici de a face o imersiune într-o lume complet nouă, care pot lăsa confortul unei călătorii uzuale, în schimbul unei experiențe altfel. Acolo, în zonele deșertice din Altiplano, vom ajunge și la peste 4500m altitudine, departe de civilizație.

Călătoria pe care v-o propun începe în La Paz, capitala Boliviei, aflată la 3500m altitudine. Orașul are un farmec puțin nebunesc, de genul pe care îl descoperi și în Himachal-Pradesh, India. Continuăm cu Salar de Uyuni, cel mai vast deșert de sare din lume, unde ne vom aventura într-un jeep 4×4 până la granița cu Chile și apoi în deșertul Atacama.

Ne aventurăm în Parcul Național Eduardo Avaroa până la granița cu Chile, acordându-ne timpul necesar pentru a contempla peisajele unice și mai departe de aceasta. Isla Incahuasi, Laguna Verde, Laguna Colorado, Sajama sunt doar câteva din atracțiile de pe tarseul nostru. Vom face baie în piscine termale, vom trece pe lângă geysere vulcanice active, vom căsca ochii la bizarele formațiuni de piatră din deșertul Dali, ne vom întâlni cu lame, vigune și alpace pe pășunile altiplane, vom admira de aproape zborul grațios al păsărilor flamingo și ne vom relaxa în preajma lagunelor colorate ce se întind de-a lungul cordilierei Anzilor.

Dincolo, în Chile, zona deșertică Atacama oferă câteva dintre cele mai dramatice priveliști din America de Sud. Vom vizita selenarul Valle de Luna și coloratul Gargada del Diablo, unde putem să ne deplasăm pe biciclete. Seara, pe ulițele din San Pedro, un fel de Vama Veche al Anzilor, experimentăm diverse gastronomii latine și bem un vin chilian cu trubadurii călători din întreaga lume, ajunși în acest colț special al ei.

Vom ajunge și pe străzile capitalei chiliene, Santiago, metropola contrastantă și totuși atrăgătoare, ce se află la doar 1 ora și jumătate de Oceanul Pacific. Pentru pasionații de arhitectură, aici regăsim câteva nestemate ale școlii chilene și nu numai. Tot acolo este și Valparaiso, cunoscut pentru cultura boemă,  casele în culori stridente și panoramele  spectaculoase spre ocean, unde pe malurile stâncoase se odihnesc la soare leii de mare.  

Toate acestea conferă acestei călătorii un amestec echilibrat de aventură, cultură și relaxare.

Perioada

11.11.2019 – 26.11.2019
Data de incepere a calatoriei este variabila cu o zi sau doua, în functie de disponibilitatea calatorilor si de conexiunile zborurilor

Termen de inscriere

Cu 5 luni inainte de data plecarii, in limita locurilor disponibile

Stilul calatoriei

aventura/ arheologie/ off-road/  cultura urbana/ night-life

Traseu

La Paz – Uyuni – San Pedro de Atacama – Valparaiso – Santiago de Chile

Participanti

8 – 12 persoane

Pregatire fizica

Conditie fizica medie

Zilele 1 -3 – LA PAZ
Vă voi aștepta cu drag în La Paz, după călătoria în Peru pe care o voi fi încheiat-o. Orașul are un farmec puțin nebunesc, de genul pe care-l descoperi și în India (doar că e mult mai curat). Sunt câteva locuri interesante în apropiere de oraș, pe care le putem vizita în cele două zile cât stam acolo, precum ruinele antice de la Tiwanacu sau Drumul Morții, de unde se pot admira atât Anzii înzăpeziți, cât și jungla amazoniană. Tot aici, vom putea admira “Dolomiții Boliviei”, într-o scurtă excursie în Valle de la Animas. Din experiențele anterioare, “saltul” la peste 3500m este plăcut, garlicii neavând dificultăți în adaptarea la altitudine.

În a treia noapte a călătoriei luăm un bus de noapte la categoria cama (scaune ce pot fi înclinate la 160 de grade pentru a dormi confortabil) pentru distanța de aproximativ 550 km până la Uyuni. Drumul este bun, o autostradă fără curbe și serpentine.

Ziua 4 – UYUNI
Este o zi liberă pentru odihnă și relaxare, în care facem cunoștință cu orașul-poartă de intrare în deșertul de sare Salar de Uyuni, care în zilele ploioase, e o adevarată oglindă naturala de dimensiuni uriașe. Mergem la culcare devreme, pentru că a doua zi urmează să o începem înainte de răsăritul soarelui.

Zilele 5 – 7 – SALAR DE UYUNI-LAGUNA COLORADO-LAGUNA VERDE, etc.
După micul dejun ne îmbarcăm într-un jeep 4×4 Toyota de 6 pasageri și începem aventura către Parcul Național Eduardo Avaroa. Isla Incahuasi, Laguna Verde, Laguna Blanca, Laguna Colorado, Arborele de Piatră sau cimitirul de trenuri sunt doar câteva din locurile pe care le vom vizita. În prima noapte vom dormi în apropiere de San Jose, într-un hotel de sare, iar în a doua într-un refugiu aflat la 3800m altitudine, în apropiere de Laguna Colorada. 

Acesta din urmă este unul cu dotări de bază, fără încălzire centrală, însă pentru numai o noapte și acoperiți cu câteva pături de lamă, ne va fi foarte bine.

În aceste 3 zile avem asigurate toate cele 3 mese ale zilei, fiind insoțiți de un ghid- șofer-bucătar. 

În ziua cu numarul 7, undeva în jurul prânzului, vom ajunge la granița cu Chile. După ce facem  formalitățile de vamă (nu este nevoie de viză pentru Chile) ne continuăm călătoria de aproximativ 1 oră către San Pedro de Atacama unde vom și înnopta.

Zilele 8 – 9 – SAN PEDRO DE ATACAMA
Prima din aceste zile va avea program liber, iar în cea de-a doua vom vizita Valle de Luna și Garganta del Diablo. În fiecare seară ne chefuim pe ritmuri de chitară și ce mai găsim prin localurile faine din San Pedro. Vom putea petrece câteva ore călare, prin împrejurimile San Pedro de Atacama. 

Zilele 10 – 12 – VALPARAISO
Vom pleca de dimineață către Calama (1,5 ore), de unde vom zbura până în Santiago, iar de acolo ne transferăm (1 ora) la Valparaiso, locul unde vom petrece 3 nopți, pentru că plaja e faină, mancarea gustoasă, iar atmosfera excelentă. Putem să facem și o baie, dacă simțim că temperatura apei de 18 grade ne cade bine. Călătorii anteriori s-au simțit atât de bine aici, încât am fost inspirat pentru acest itinerariu, să prelungesc șederea cu încă o zi. 

Ziua 13 – SANTIAGO DE CHILE
Ajungem inevitabil și în vibrantul Santiago pentru  ultima seară a călătoriei sud-americane. Capitala are un mixt de flavour latino-european, este foarte curat, civilizat și plăcut de vizitat.

Ziua 14 – SPRE CASĂ
După micul dejun și o ultimă plimbare prin oraș, ne transferăm la aeroport și zburăm acasă.

Pret

2050 euro (1300 euro, la sol)
Pretul este aproximativ, depinzand de variatiile costurilor de zbor

Conditii de plata

 • un avans de 850 euro se achita la inscriere, imediat dupa  formarea grupului;
 • restul sumei se achita astfel: 600 euro pana la 1 iulie, iar ultima transa de 600 euro pana la 1 octombrie.

Pretul include

 • Zborurile  Madrid-La Paz, Santiago de Chile-La Paz, Calama – Santiago de Chile;
 • Toate transferurile la sol conform itinerariului;
 • Tur de 3 zile cu jeep 4×4 din Uyuni (Bolivia) la San Pedro (Chile), cu ghid local;
 • Intrare  an Parcul  National Eduardo  Avarao din Bolivia si toate celelalte bilete de intrare la obiectivele turistice;
 • Excursii ghidate la Tiwanaku, Valle de Luna; 
 • Tur cu bicicleta la Garganta del Diablo;
 • Cazare in camere twin sau triple cu mic dejun inclus;
 • Pranzul si cina pe perioada celor 2 zile din calatoria dintre Uyuni si San Pedro;
 • Insotitor de grup (ghid de turism atestat) si ghizi locali pe toata durata calatoriei.

Pretul nu include

 • Zborurile continentale dus-intors pana la aeroportul de plecare;
 • Mesele nespecificate mai sus si bauturile;
 • Asigurare medicala (aprox. 25 euro) – obligatorie si asigurare storno – facultativa;
 • Vaccinul impotriva febrei galbene, necesar obtinerii vizei pentru Bolivia; 
 • Viza pentru Bolivia (o vom obtine gratuit de la ambasada din Frankfurt);
 • Bacsisurile pentru serviciile de transport la sol, aproximativ 40 euro/persoana;
 • Alte servicii nementionate in program.

Este nevoie de un pasaport valabil cu cel putin 6 luni inainte de data de intoarcere.

Turele Garlic Trips sunt concepute pentru oameni prietenosi, cu bun simt si cu drag de aventura. Prin urmare, imi rezerv dreptul de a-i selecta pe cei care urmeaza sa ia parte la calatoriile mele.  

Pentru inscrieri sau daca aveti intrebari si doriti sa aflati mai multe detalii, puteti sa imi scrieti pe adresa  ovidiusbalaj@gmail.com.

null
Explore our stories

The high road: crossing the Andes by bus

In my last day in Argentina, I embarked on one of the most scenic journeys a traveler can ever have in [...]

Momente la drum, cu Sori Ţigăeru

Numai ce am ajuns ieri in Cusco, după o călătorie în Chile și Bolivia și primesc un mail cu un [...]