Continentul care îmi stârnește cel mai mult interesul și care mă provoacă necontenit în a-l descoperi, este de departe Africa. Consider ca este locul în care poți învăța foarte multe de la oameni modești, dar totuși plini de energie și cu poftă de viață.

În mod cert colțul acesta de lume are ceva deosebit, care merită descoperit, cunoscut și apreciat prin prisma propriei experiențe, o experiență provocatoare, care îți poate schimba multe din percepțiile despre lume, oameni, valori, dar mai ales despre condiția ta umană.

Căci așa mă întorc eu de fiecare dată din Africa, ale cărei secrete le-am întrezărit cu

curiozitate în ultimii cinci ani cu precădere, în Tanzania, Kenya, Uganda, Rwanda, Senegal, Gambia; dintre toate aceste ținuturi cel mai mult m-a mișcat Etiopia. Nu doar spiritualitatea oamenilor de acolo ci și locurile absolut superbe, peisajele rupte parcă dintr-o altă lume, dar mai ales particularitățile fascinante ale istoriei și culturii abisine. De aceea îmi propun să revin și cu alți călători dornici să-i descopere farmecul aparte; așadar, prin călătoria propusă vreau să împărtășesc cu voi tot ceea ce am găsit eu în Etiopia – cultură, istorie, spiritualitate, sălbăticie și unicitate.

Nu va fi un periplu ușor, pentru confortul oricui, ci mai degrabă o aventură unică pentru cei care au călătoria in suflet. Vom străbate drumuri lungi și prăfuite, tărâmuri care clocotesc la propriu, altele la figurat, dar și unele dintre cele mai autentice regiuni tribale ale Africii Negre, ce își păstrează obiceiurile ancestrale; este o adevărată incursiune antropologica, o călătorie în timp ce ne permite să descoperim cum trăia majoritatea populației de pe continent în vremea Marilor Descoperiri Geografice.

Vom vedea locuri sacre, cum ar fi bisericile săpate în piatră de la Lalibela sau cele din zona Tigray. Vom ajunge într-un ținut desprins din lume – depresiunea Danakil, aflată la 100 de metri sub nivelul mării, poate cel mai fierbinte ținut de pe Pământ (cu o temperatură medie de 34,4 grade Celsius), cu gheizere, lacuri galbene sau verzi fosforescente, vulcani în erupție și culori halucinante.

Vom petrece timp cu localnicii zonelor pe care le vizităm; vom încerca să-i cunoaștem, măcar puțin, ascultându-le gândurile si poveștile.

Perioada

24 august – 6 septembrie 2019 

Data de începere a călătoriei este variabilă cu o zi sau două, în funcție de disponibilitatea călătorilor și de conexiunile zborurilor

Stilul călătoriei

aventură/ wild life/ off-road/  triburi/ 

Traseu

Addis Abeba – Lacul Omo – Turmi – Jinka – Addis Abeba – Mekele – Tigray – Lalibela – Addis Abeba

Participanți

8 – 10 persoane

Pregătire fizică

Condiție fizică bună

ZILELE 1 – 2

Așadar, călătoria Garlic Trips va începe în Addis Abeba, de unde chiar în prima zi, după micul dejun pe care îl vom lua într-unul din restaurantele faine din oraș, vom zbura la Arba Minch – poarta de intrare în Valea Omo.

Două nopți vom sta într-un lodge inedit, înconjurat de un peisaj superb. De pe terasa sa vom admira lacul Chomo (a doua zi mergem pe el cu barca să dăm binețe hipopotamilor și crocodililor) și unde în timpul meselor vom avea străjeri care să ne apere de atacul maimuțelor, ce vor atenta cu nonșalantă la merindele noastre.

ZILELE 3 – 5

Zilele trei, patru și cinci (două nopți, una în Turmi, alta în Jinka) le petrecem în Valea Omo. Vom vizita triburile acestui teritoriu de legendă al Etiopiei și îi vom descoperi religiile animiste, limbile, obiceiurile, curiozitățile, particularitățile fascinante ale acestora: ritualurile de trecere specifice precum renumitul “bull jumping” ale tribului Hammer; tradiția femeilor Mursi de a-și înfige în buze farfurii ceramice pictate; destoinicia arhitectonică a tribului Dorze cărora le mănâncă termitele casele; modul în care cei din tribul Karo își „tatuează” pielea în nuanțe deschise, creând adevărate opere de artă..

Vom bea cafeaua locală dis-de-dimineață cu hammerii, preferații mei, într-una din colibele lor. Vom ajunge și în tribul Basahsa, unul mai liniștit cu oameni foarte primitori, unde vom mânca un porumb barbeque și le vom cunoaște mai bine traiul și obiceiurile.

Vom ajunge înapoi în civilizație în Addis Abeba la sfârșitul celei de a cincea zi, unde vom rămâne o noapte înainte de a zbura către nordul țării.

ZIUA 6

Mai departe, în a șasea zi a călătoriei vom zbura la Mekele, la doi pași de granița (închisă) cu Eritreea, de unde ne începem incursiunea în nord.

Mai întâi vom ajunge în Danakil – unul dintre cele mai fierbinți și spectaculoase locuri de pe Pământ. Vom putea admira lacuri sărate, deșertul alb sărat și munți de sare. Până seara ajungem într-o altă zonă de poveste – zona Tigray.

ZILELE 7 – 8

În zilele șapte și opt vom vizita minunatele biserici sculptate în monoliți din această parte a Etiopiei. La unele dintre acestea putem ajunge doar cu ajutorul alpiniștilor de serviciu – bătrâneii sătulețelor care ne vor întinde frânghii și ne vor susține cu palmele când urcăm stâncile până la cele mai izolate biserici din lume. Întâlnirile cu preoții au fost pentru mine momente de regăsire de sine, momente care au rămas în suflet.

E posibil să ne rămână timp și pentru alte drumeții lejere în munții din împrejurimi.

ZIUA 9

În ziua a noua vom reveni în Mekele de unde a doua zi vom străbate munți și văi până în faimosul Lalibela.

ZILELE 10 – 11

Zilele zece și unsprezece le petrecem, deci acolo. Demult, Regele Libela dorea ca orașul să fie o a doua Țară Sfântă – un loc de rugăciune pentru pelerinii care nu puteau ajunge în Ierusalim – așadar a ordonat construcția acestor minunate lăcașe de cult.

ZIUA 12

În ziua a douăsprezecea vom zbura la Addis Abeba pentru că orașul încă ne poate oferi momente interesante Amica Nigisti, ghid de turism din Addis, ne va ajuta să simțit adevăratul puls al orașului.

Petrecem seara la un restaurant cu muzică și dans tradițional etiopian și vom mânca injera cu mâinile, așa cum o fac ei.

ZIUA 13

Ziua treisprezece are program liber de relaxare, aceasta fiind și ultima zi a călătoriei noastre din Etiopia. Seara târziu plecăm spre aeroport și zburăm spre casă.

Nigisti vine să ne îmbrățișeze încă o dată și să ne lase zâmbetul ei, ca amintire pentru acasă.

 

Turele Garlic Trips sunt concepute pentru oameni prietenoși, cu bun simț și cu drag de aventură. Prin urmare, îmi rezerv dreptul de a-i selecta pe cei care urmează să ia parte la călătoriile mele.  

Pentru înscrieri sau dacă aveți întrebări și doriți să aflați mai multe detalii, puteți să îmi scrieți pe adresa  ovidiusbalaj@gmail.com.

Preț

2300 euro

Prețul este aproximativ, depinzând de variațiile costurilor de zbor

Condiții de plată

un avans de 850 euro se achită la înscriere, imediat după  formarea grupului;

restul sumei se achită astfel: 600 euro până la 1 iulie, iar ultima tranșă de 600 euro până la 1 octombrie.

Prețul include

Biletul de zbor dus-întors Viena – Adddis Ababa cu bagaj de cală inclus,

Biletul de zbor pe rutele Addis Ababa-Arba Minch, Jinka-Addis Ababa, Addis Ababa-Mekele, Lalibela-Addis Ababa cu bagaj de cală inclus,

Toate transferurile între aeroporturi si locațiile unde suntem cazați,

Transportul intern pe toată durata călătoriei în microbuze private sau jeep 4×4 conform itinerariului,

Cazarea pe toată durata călătoriei in camere de câte două sau trei persoane la lodge-uri, pensiuni, hoteluri în locațiile din itinerariu pe durata celor 13 zile (12 nopți),

Micul dejun în fiecare dintre locațiile în care stăm,

Un tur ghidad în Addis Ababa,

Excursie de jumătate de zi pe lacul Chomo,

Excursiile la triburile din valea Omo cu auto, șofer și ghid local,

Excursia de o zi în Depresiunea Darnakil cu jeep 4×4, șofer, ghid local,

Excursiile la trei biserici din zona Tigray cu auto, șofer și ghid local,

Un tur ghidat al bisericilor de la Lalibela cu ghid local,

Însoțitor de grup, adică eu – Ovidiu Balaj (ghid national autorizat).

Prețul nu include

Viza turistică pentru Etiopia (aproximativ 50 euro),

Biletele de intrare în Parcurile Naționale vizitate (aproximativ 40 euro/persoană),

Biletele de intrare la bisericile din Lalibela (45 euro/persoană),

Ciubucurile pentru șoferi, ghizi, șefi de trib etc pe toată durata sejurului (aproximativ 150 euro/persoană)

Asigurarea medicala de călătorie obligatorie (aprox 25 euro) si asigurarea storno (facultativa);

Pranzul, cina, bauturile sau alte servicii nementionate în program.

Sumele plătite (exceptând biletul de avion) se returnează integral dacă se gasește un înlocuitor. Plata se face pe baza facturii fiscale emise de Garlic Trips, în lei sau în euro la cursul BNR plus 1.5% rată de conversie.

Este nevoie de un pașaport valabil cu cel putin 6 luni înainte de data de întoarcere din Etiopia.

null
Explore our stories