Ținutul Maramureșului deține o parte importantă a tradiției românești, cu o cultură rurală foarte puternică, care rareori poate fi regăsită în Europa de azi.

În acest ținut pitoresc din nordul României, bisericile din lemn se întrepatrund atât de mult cu mediul înconjurător, încât par a fi plantate în acest peisaj, nicidecum construite. Opt dintre aceste mănăstriri sunt incluse în patrimoniul UNESCO, datorită designului lor original, a picturilor interioare și a rezistenței îndelungate.

În satul Săpânța, epitafurile amuzante gravate pe pietrele funerare oferă o perspectivă interesantă a localnicilor asupra morții, în timp ce, culorile vii ale veșmintelor purtate de către femei, vorbesc despre viziunea pozitivă asupra vieții. De aceea Maramureș este un ținut atât de special, un loc din care să te inspiri.

PERIOADA

Turul poate începe în orice zi a săptămânii

STILUL CĂLĂTORIEI

aventură/ eco-turism/ cultură rurală/ natură

ZIUA 1: TIMIȘOARA – ORADEA – SĂPÂNȚA – VALEA STEJARULUI (410 km)
Călătoria noastră în tărâmul magic Maramureș se desfășoară pe durata a 3 zile pline.

Plecăm din Timișoara de dimineață în jurul orei 8, făcând un prim popas în Oradea, unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Se vizitează Biserica cu Lună, Palatul Episcopiei greco-catolice și câteva clădiri în stil arhitectural seccesion și art-nouveau, precum Palatul Apollo sau Palatul Vulturul Negru.

După plimbare vom lua masa de prânz la unul din restaurantele din centrul orașului, pentru a ne bucura în continuare de priveliștea încântătoare a centrului istoric orădean.
Mai departe, traseul continuă cu Cimitirul Vesel din Săpânța, unde se va ajunge după-masa spre seară. Lumina de apus care cade pe biserica cimitirului și pe coloratele cruci albastre cu epitafuri amuzante ale mormintelor localnicilor, este splendidă. Se va face o vizită și la Mănăstirea Săpânța Peri, aflată la doar câțiva km de sat, locul unde se găsește cea mai înaltă construcție de lemn din Europa. Actuala biserică este o reconstrucție a fostei biserici Peri, care acum se află pe teritoriul Ucrainei. Curând după ce soarele va coborî ajungem la destinația finală a zilei, înnoptând  în satul Valea Stejarului, un loc cu liniște și oameni foarte primitori. Servim un pahar de horincă adus de gazda noastră și servim masa în pridvorul casei.

ZIUA 2. VALEA STEJARULUI – BÂRSANA – POIENILE IZEI (40 km)
Ziua începe cu o vizită în Vadu Izei, la vâltoarea satului, unde nea Mihai ne va arăta cum (încă) funcționează de zeci de ani mașina de spălat a sătenilor din zonă.

Călătoria se continuă cu vizitarea mănăstirii de la Bârsana, aflată la 20 km sud-est de Sighetul-Marmației, o construcție deosebită dezvoltată în spiritul tradiției populare, cu ziduri, porți și ornamente sculptate în stejar. Este integrată foarte bine în arhitectura peisajului, reprezentând o simbioză între om și natură. După masă ajungem la cazarea noastră pe următoarele două zile, unde gazda ne așteaptă cu ceterașii în poartă cântând live.

După o scurtă odihnă, spre seară facem o drumeție în satul vecin, Botiza, pe un traseu ce trece vreo două văi. E un alt loc de poveste cu atmosferă din alte vremuri. Seara servim din nou câteva pahare de horincă înainte de un somn adânc.

ZIUA 3. POIENILE IZEI – IEUD – CASCADA CAILOR și retur
În această zi vom vizita Muzeul Etnografic din Ieud, biserica de lemn din același sat și Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești, toate în drum spre cascada Cailor, pe care o vizităm după o drumeție de câteva ore. Revenim la Poienile Izei spre seară pentru o ultimă noapte în Maramureș.

ZIUA 4. POIENILE IZEI – PLOPIȘ – ȘURDEȘTI – TURDA – RIMETEA – TIMIȘOARA
În ultima zi, înainte de a ieși din tărâmul ăsta de poveste, mai vizităm câteva biserici de lemn aflate pe lista siturilor UNESCO – Plopiș și Șurdești (între acestea două din urmă se va face o plimbare de aproximativ 20 de minute, trecând peste un pod de lemn și prin fața curților sătenilor din cele doua sate învecinate). Adevărate monumente arhitecturale, bisericile de lemn sunt cel mai bun exemplu al măiestriei prelucrării lemnului și al simțului artistic din Maramureș. Ele reflectă rolul important pe care religia l-a avut în viața maramureșenilor, fiind dovada vie a obiceiurilor și tradițiilor de sute de ani care se mai păstrează și astăzi. Așa că nu putem pleca fără să le vizităm!

Spre casă nu venim pe același drum ci trecem prin Transilvania, oprindu-ne la Salina de la Turda și în coloratul sat Rimetea, locul unde se spune că soarele răsare de două ori, o dată dimineața și a doua zi la amiază, după Piatra Secuiului. Luăm prânzul la Conacul Secuiesc și plecăm spre casă, unde ajungem până seara. Călătoria din Maramureș  s-a încheiat aici.

TRASEU

Timișoara – Oradea  – Săpânța – Valea Stejarului – Bârsana – Pienile Izei – Ieud – Cascada Cailor – Plopiș – Șurdești – Turda – Rimetea

PARTICIPANȚI

8 – 12 persoane
Turul se poate organiza și pentru mai puține persoane, cu condiția de a fi acoperite costurile minime de organizare.

PREGĂTIRE FIZICĂ

Nu necesită condiție fizică specială

PREȚ

Prețul va fi diferit în funcție  de numărul de participanți

PREȚUL INCLUDE
  • Cazare cu mic dejun inclus ;
  • Ghidaj din partea agenției;
  • Bilete de intrare standard la obiectivele din program;
  • Ghid de turism la obiectivele vizitate.
PREȚUL NU INCLUDE
  • Transportul și transferurile între localitățile vizitate (care se va face în mașinile personale ale turiștilor)
  • Asigurare medicală;
  • Alte mese și băuturi decât cele menționate;
  • Servicii opționale;
  • Cheltuieli personale.

Turele Garlic Trips sunt concepute pentru oameni prietenoși, cu bun simț și cu drag de aventură. Prin urmare, îmi rezerv dreptul de a-i selecta pe cei care urmează să ia parte la călătoriile mele.  

Pentru înscrieri sau dacă aveți întrebări și doriți să aflați mai multe detalii, puteți să îmi scrieți pe adresa  ovidiusbalaj@gmail.com.

null
Explore our stories

On the wooden monasteries trail in Maramures (part 3)

By the time I leave Budesti it is late afternoon and I am thinking I should head it to Barsana. [...]

On the wooden monasteries trail in Maramures (part 2)

In the picturesque county of Maramures, north Romania, the wooden churches mingle so much with the surrounding landscape that they [...]

On the wooden monasteries trail in Maramures

In the picturesque county of Maramures, north Romania, the wooden churches mingle so much with the surrounding landscape that they [...]

The Merry Cemetery and the sexy ladies

Maramures county holds an important part of the Romanian traditional civilization, with an original and strong rural culture that hardly [...]